Son Dakika... 5.1 büyüklüğünde deprem! İzmir sallandı. Uğultu duyuldu. Tsunami alarmı verildi. 8 büyüklüğünde deprem uyarısı
Ege'de art arda gelen depremler, Yunan adalarında yoğun bir şekilde hissedildi. Yunanlılar, depremlerden dolayı büyük endişe duyarken yerel hükümetler tsunami uyarıları yaptı ve olası bir depreme hazırlık olarak toplanma alanları ve tahliye talimatları yayımladı. Son olarak saat 11.13'te Bodrum Turgutreis açıklarında 4.7 büyüklüğünde, saat 11.26'da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi açıklarında 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Saat 12.29'da gerçekleşen depremin yerin 5 kilometre derinliğinde olduğu bildirildi. Son deprem İzmir ve civarında da hissedildi.Yunanistan merkezli Ekathimerini'ye konuşan Ulusal Atina Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü’ne göre, bu depremler her ne kadar zayıf olsa da art arda yaşandıkları için tehlike teşkil ediyor.Uzmanlar, sabaha karşı saat 01:54'ten saat 07:00 kadar 200'e yakın deprem kaydetti. En yükseği 4.8 büyüklüğünde olan ve 'zayıf' olarak tasvir edilen depremler, sıklıklarından dolayı bir "deprem fırtınası" olarak tasvir edildi. Santorini’de gece boyunca büyüklüğü 4’e ulaşan sarsıntılar kaydedildi.
UĞULTULAR DUYULDU
Tsunami tehlikesinin gölgesinde önlemler almaya başlayan Santorini Belediye Başkanı Anastasios Zorzos da ada sakinlerini rahatlatmaya çalışarak, “Bu depremler en fazla 4.5 büyüklüğünde. Bilim insanlarıyla sürekli iletişim halindeyiz ve büyük bir depremin olmasını beklemiyorlar. Fay hattının yeniden yüklenmesi için uzun yıllar gerekecek” açıklamasını yaptı.
UĞULTULAR DUYULDU
Tsunami tehlikesinin gölgesinde önlemler almaya başlayan Santorini Belediye Başkanı Anastasios Zorzos da ada sakinlerini rahatlatmaya çalışarak, “Bu depremler en fazla 4.5 büyüklüğünde. Bilim insanlarıyla sürekli iletişim halindeyiz ve büyük bir depremin olmasını beklemiyorlar. Fay hattının yeniden yüklenmesi için uzun yıllar gerekecek” açıklamasını yaptı.
YUNANİSTAN ÖNLEMLERİNİ ALDI
Artan depremler nedeniyle Santorini, Amorgos, Paros, Antiparos ve Naxos adalarındaki tüm okullar pazartesi günü tedbir amacıyla kapatıldı. Belediye başkanları tarafından alınan karar, anaokullarını ve kreşleri de kapsıyor.
Yetkililer, vatandaşlara kapalı alanlarda toplanmaktan kaçınmaları ve terk edilmiş binalara yaklaşmamaları konusunda uyarılarda bulundu.
Önlem amacıyla Santorini’ye arama-kurtarma ekipleri sevk edildi. Kamu yayıncısı ERT’ye göre, bir kurtarma köpeğiyle birlikte 1. EMAK ekibi, özel orman operasyon biriminden iki ekip, İHA operatörleri ve hava kurtarma uzmanları adaya gönderildi. Yetkililer, olası bir krize karşı adayı bir arama kurtarma kalesine dönüştürüyor.
Santorini’de alınan ilginç önlemlerden biri de yüzme havuzlarının boşaltılması oldu. Lekkas, kamuya ait arazinin sınırlarının zaman içinde ihlal edilerek kaldera yamacına asılı binalar inşa edildiğini belirtti.
GEÇMİŞİ HATIRLATTI
Bölgedeki daha önce yaşanan tsunamiler konusunda da uyarılarda bulunan Sözbilir, özellikle 1956 yılında Amorgos’ta meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin deniz tabanında 75 kilometrelik bir kırık oluşturduğunu ve bu olayın büyük bir tsunamiyi tetiklediğini hatırlattı.
Sözbilir, “1956 depreminden sadece 13 saniye sonra daha derin odaklı ikinci bir sarsıntı meydana geldi ve Santorini ile Amorgos’ta 3 bin 200 bina hasar gördü, 54 kişi hayatını kaybetti. Son günlerde meydana gelen depremler, aynı fay hattında tetiklenmiş görünüyor. Magmatik hareketlilik ve hidrotermal aktivite nedeniyle bu sarsıntıların yeni bir volkanik süreç başlatmış olabileceği değerlendiriliyor” dedi.
Sözbilir, Anafi-Astypalea, Los ve Kinairos fay sistemlerinin de yakın gelecekte büyük bir deprem üretme olasılığının yüksek olduğunu ifade ederek bölgedeki riskin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.
UZMANLAR YORUMLADI
Sarsıntılar, 24 Ocak’tan bu yana Santorini ve Amorgos arasında bulunan Anydros deniz bölgesinde kaydedilen artan sismik hareketliliğin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Yunan Deprem Planlama ve Koruma Örgütü Başkanı ve doğal afetler uzmanı Efthimis Lekkas, yapılan değerlendirmeye göre en büyük olası depremin 5.5 büyüklüğünü aşmasının beklenmediğini söyledi. “Bu büyüklükteki bir deprem Santorini’de büyük bir hasar yaratmaz, ancak alınan önlemlerle riskler en aza indirilmeye çalışılıyor” dedi.
Yunan uzmanlar, bu depremlerin adalardan uzaklaşarak, kuzeydoğu yönünde, Türkiye'ye doğru ilerlediğini belirtiyor. Uzmanlar, “Merkez üssü adadan ne kadar uzaklaşırsa, depremlerin yapılar üzerindeki etkisi o kadar az olur” açıklamasını yaptı.
Prof. Dr. Naci Görür, "Dün ve bugün yüzlerce deprem oluyor. En büyüğü 4.8, haliyle buralardaki adalarda dikkatli olmak lazım. Burası Muğla ile Aydın'a yakın. Burada olan depremler hissedilir depremler. Büyük olursa zarar da verebilir. Yönetimin, deprem fırtınası sona erene kadar yerel yönetimlerin dikkatli olması gerekir." uyarısında bulundu.
Kıbrıs fayının daha önce 8'in üzerinde deprem ürettiğine dikkat çeken Görür, "Çok büyük depremler üretebilir helen Kıbrıs fayı. Bölge ile Türkiye arası 140 kilometre." dedi.
"7 üzeri bir deprem olursa Türkiye kıyılarında yıkıcı bir etki yapar mı?" sorusuna yanıt veren Görür, "7 üzeri olursa yapar. Hatta bu hareket, Santoroini'de normal faylardan dolayı herhangi bir şey olursa, o zaman Ege kıyılarında tsunami dahi beklemek mümkündür. Deniz sevilerinde kıyı bölgelerinde tsunami zarar verebilir. Yönetim ve müdahale bazında alarma geçmeleri ve dikkatli olmalarını öneririm." uyarısında bulundu.