Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Irak'tan korkunç yasa! Kız çocukları 9 yaşında evlendirilme tehlikesiyle karşı karşıya

Dünya 23.01.2025 - 13:50, Güncelleme: 23.01.2025 - 13:50
 

Irak'tan korkunç yasa! Kız çocukları 9 yaşında evlendirilme tehlikesiyle karşı karşıya

Irak Parlamentosu, evlilik yaşının belirlenme kriterlerinde değişikliğe giden ve 9 yaşındaki çocukların dahi evlenmesinin önünü açan yasayı kabul etti. İnsan hakları savunucuları, söz konusu karara büyük tepki gösterdi.
Irak'taki yeni düzenlemeyle evlilik yaşı 18'den 9'a düşürüldü. Bu yasayla birlikte yetişkin erkeklerin kız çocuklarıyla evlenmesinin önü açılmış oldu. 1959'DAN BERİ İLK KEZ DEĞİŞTİ 1959'da yürürlüğe giren ve kadın haklarını korumayı amaçlayan Kişisel Statü Yasası, Irak'ta evlilik yaşını 18 olarak belirlemişti. Ancak Salı günü onaylanan yasayla, evlilikle alakalı yaş kuralı din adamlarının yorumuna bırakıldı. Yani din adamları bağlı oldukları mezhebin, cemaatin İslam'a bakışına göre evlilik yaşını belirleyebilecek. Bu durum, özellikle de Şii geleneğini benimsenen Caferiler tarafından suistimal edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Caferilere göre, kız çocukları 9 erkek çocukları ise 14 yaşında evlenebilir. Yasanın destekçileri, değişikliklerin "İslami değerlerle uyum sağlama" ve "Batı etkisini azaltma" amacı taşıdığını savunuyor. Ancak insan hakları savunucuları, bu düzenlemenin kadınlar ve kız çocuklarının haklarını zayıflatacağını ifade etti. "KADIN VE ÇOCUK HAKLARINA DARBE" Irak Kadınlar Birliği üyesi ve insan hakları aktivisti İntisar el-Mayali, yeni düzenlemenin ciddi sonuçlar doğuracağını belirtti. Mayali, "Bu yasa, kız çocuklarının erken yaşta evlenmesiyle onların yaşam hakkını ihlal edecek ve kadınların boşanma, velayet ve miras gibi haklarına yönelik koruma mekanizmalarını zayıflatacak." diye konuştu. OTURUMDA KAOS YAŞANDI Irak'taki Parlamento oturumu, üç tartışmalı yasanın tek bir oylamayla geçmesi nedeniyle karıştı. Bir parlamento yetkilisi, yasanın kabul edilmesi için yeterli çoğunluk sağlanmadığını iddia etti: Bazı milletvekilleri karara itiraz ederken, kürsüde protestolar yaşandı. Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani ise, yasayı savunarak, "Bu, adaleti güçlendirme ve vatandaşların günlük yaşamını düzenleme sürecinde önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı.
Irak Parlamentosu, evlilik yaşının belirlenme kriterlerinde değişikliğe giden ve 9 yaşındaki çocukların dahi evlenmesinin önünü açan yasayı kabul etti. İnsan hakları savunucuları, söz konusu karara büyük tepki gösterdi.

Irak'taki yeni düzenlemeyle evlilik yaşı 18'den 9'a düşürüldü. Bu yasayla birlikte yetişkin erkeklerin kız çocuklarıyla evlenmesinin önü açılmış oldu.

1959'DAN BERİ İLK KEZ DEĞİŞTİ

1959'da yürürlüğe giren ve kadın haklarını korumayı amaçlayan Kişisel Statü Yasası, Irak'ta evlilik yaşını 18 olarak belirlemişti. Ancak Salı günü onaylanan yasayla, evlilikle alakalı yaş kuralı din adamlarının yorumuna bırakıldı. Yani din adamları bağlı oldukları mezhebin, cemaatin İslam'a bakışına göre evlilik yaşını belirleyebilecek. Bu durum, özellikle de Şii geleneğini benimsenen Caferiler tarafından suistimal edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Caferilere göre, kız çocukları 9 erkek çocukları ise 14 yaşında evlenebilir.

Yasanın destekçileri, değişikliklerin "İslami değerlerle uyum sağlama" ve "Batı etkisini azaltma" amacı taşıdığını savunuyor.

Ancak insan hakları savunucuları, bu düzenlemenin kadınlar ve kız çocuklarının haklarını zayıflatacağını ifade etti.

"KADIN VE ÇOCUK HAKLARINA DARBE"

Irak Kadınlar Birliği üyesi ve insan hakları aktivisti İntisar el-Mayali, yeni düzenlemenin ciddi sonuçlar doğuracağını belirtti. Mayali, "Bu yasa, kız çocuklarının erken yaşta evlenmesiyle onların yaşam hakkını ihlal edecek ve kadınların boşanma, velayet ve miras gibi haklarına yönelik koruma mekanizmalarını zayıflatacak." diye konuştu.

OTURUMDA KAOS YAŞANDI

Irak'taki Parlamento oturumu, üç tartışmalı yasanın tek bir oylamayla geçmesi nedeniyle karıştı. Bir parlamento yetkilisi, yasanın kabul edilmesi için yeterli çoğunluk sağlanmadığını iddia etti:

Bazı milletvekilleri karara itiraz ederken, kürsüde protestolar yaşandı.

Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani ise, yasayı savunarak, "Bu, adaleti güçlendirme ve vatandaşların günlük yaşamını düzenleme sürecinde önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gasavan.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.