Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

6.6 büyüklüğünde deprem uyarısı! Bu illerde yaşayanlar dikkat... Tahmin değil hesaplama

Gündem 07.01.2025 - 11:44, Güncelleme: 07.01.2025 - 11:44
 

6.6 büyüklüğünde deprem uyarısı! Bu illerde yaşayanlar dikkat... Tahmin değil hesaplama

Türkiye'nin altı beşik gibi. Her gün AFAD ve Kandilli Rasathanesi irili ufaklı çok sayıda sarsıntı kaydediyor. En az deprem olan bölgelerden olan Karadeniz için de deprem konusunda alarm zilleri çalmaya başladı. Karadeniz için 6.6 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi.
Deprem Türkiye gerçeği. Uzmanlar birçok bölge için koordinat vererek uyarıda bulunuyor. Son deprem uyarısı Karadeniz için geldi. Doğu Karadeniz, son yıllarda heyelan, taş düşmesi, taşkın ve sel gibi doğal afetlerle sıkça gündeme geliyor. Bu afetler, hem can ve mal kaybına yol açmakta hem de alt ve üstyapılarda ciddi hasarlara neden oluyor. Ancak, bölgeyi etkileyen bir diğer önemli risk faktörü de deprem olarak öne çıkıyor. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, 'çok riskli' diyerek uyardı. 6.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde önceki gün meydana gelip, kentin birçok yerinde hissedilen 3.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirerek, aktif olan Karadeniz fayının olası 6.6 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Bektaş, “Trabzon-Rize sahili iki deprem kuşağı arasında kalan yerleşim alanlarıdır. Güneyde Türkiye’nin en aktif fayı olan Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu fayları var; güneyden sahili çeviriyor. Kuzeyden ise Karadeniz fayı, sahili tehdit ediyor. 3.2 büyüklüğündeki deprem, sahile paralel olduğu için Trabzon’u teğet geçmiştir” diye konuştu. OLASILIK YÜZDE 90 Karadeniz sahilinin hem kuzeyden hem de güneyden deprem kuşaklarıyla çevrili olduğunu kaydeden Bektaş, “AFAD verilerine göre önümüzdeki 50 yıl içerisinde bu fayın üretebileceğin en büyük deprem büyüklüğü 6.6’dır. Yüzde 90 olasılıkla böyledir. Ancak yüzde 10 olasılıkla bu 6.6’dan daha büyük bir deprem üretme olasılığı var. Bu yüzden Doğu Karadeniz sahili hem kuzeyden hem güneyden 2 deprem kuşağı arasında kaldığından bu nedenle de yapı stokunun ona göre yapılması gerekir” dedi. SAHİL KESİMLERİ ÇOK RİSKLİ Karadeniz sahilinde meydana gelen depremlerin faylardaki gerilimin artışına etki ettiğini ifade eden Bektaş, “Depremin yeri oldukça enteresan. 2012 yılında Trabzon fayı üzerinde yani denizde 5.6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu ana depremin artçıları, Trabzon’a kadar uzandı. Artçıların Trabzon’a kadar uzanması bu bölgedeki fayların gerilmelerinin artırdığını gösteriyor. Aynı şekilde 2024’ün son aylarında Rize Çamlıhemşin’de 4.7’lik depremde bu bölgedeki faylardaki gerilmelerin arttığını gösteriyor. Bu deprem öncü mü? Bunun için bir şey söylemek mümkün değil. AFAD verilerine göre Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir büyüklükteki depreme hazır olmalıdır. Sahil kesimleri çok daha tehlikeli ve risklidir. Sahildeki kumsal alanlar depremin büyüklüğünü daha artırıyor" diye konuştu.
Türkiye'nin altı beşik gibi. Her gün AFAD ve Kandilli Rasathanesi irili ufaklı çok sayıda sarsıntı kaydediyor. En az deprem olan bölgelerden olan Karadeniz için de deprem konusunda alarm zilleri çalmaya başladı. Karadeniz için 6.6 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi.

Deprem Türkiye gerçeği. Uzmanlar birçok bölge için koordinat vererek uyarıda bulunuyor. Son deprem uyarısı Karadeniz için geldi.

Doğu Karadeniz, son yıllarda heyelan, taş düşmesi, taşkın ve sel gibi doğal afetlerle sıkça gündeme geliyor. Bu afetler, hem can ve mal kaybına yol açmakta hem de alt ve üstyapılarda ciddi hasarlara neden oluyor. Ancak, bölgeyi etkileyen bir diğer önemli risk faktörü de deprem olarak öne çıkıyor. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, 'çok riskli' diyerek uyardı.

6.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde önceki gün meydana gelip, kentin birçok yerinde hissedilen 3.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirerek, aktif olan Karadeniz fayının olası 6.6 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Bektaş, “Trabzon-Rize sahili iki deprem kuşağı arasında kalan yerleşim alanlarıdır. Güneyde Türkiye’nin en aktif fayı olan Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu fayları var; güneyden sahili çeviriyor. Kuzeyden ise Karadeniz fayı, sahili tehdit ediyor. 3.2 büyüklüğündeki deprem, sahile paralel olduğu için Trabzon’u teğet geçmiştir” diye konuştu.

OLASILIK YÜZDE 90

Karadeniz sahilinin hem kuzeyden hem de güneyden deprem kuşaklarıyla çevrili olduğunu kaydeden Bektaş, “AFAD verilerine göre önümüzdeki 50 yıl içerisinde bu fayın üretebileceğin en büyük deprem büyüklüğü 6.6’dır. Yüzde 90 olasılıkla böyledir. Ancak yüzde 10 olasılıkla bu 6.6’dan daha büyük bir deprem üretme olasılığı var. Bu yüzden Doğu Karadeniz sahili hem kuzeyden hem güneyden 2 deprem kuşağı arasında kaldığından bu nedenle de yapı stokunun ona göre yapılması gerekir” dedi.

SAHİL KESİMLERİ ÇOK RİSKLİ

Karadeniz sahilinde meydana gelen depremlerin faylardaki gerilimin artışına etki ettiğini ifade eden Bektaş, “Depremin yeri oldukça enteresan. 2012 yılında Trabzon fayı üzerinde yani denizde 5.6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu ana depremin artçıları, Trabzon’a kadar uzandı. Artçıların Trabzon’a kadar uzanması bu bölgedeki fayların gerilmelerinin artırdığını gösteriyor. Aynı şekilde 2024’ün son aylarında Rize Çamlıhemşin’de 4.7’lik depremde bu bölgedeki faylardaki gerilmelerin arttığını gösteriyor. Bu deprem öncü mü? Bunun için bir şey söylemek mümkün değil. AFAD verilerine göre Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir büyüklükteki depreme hazır olmalıdır. Sahil kesimleri çok daha tehlikeli ve risklidir. Sahildeki kumsal alanlar depremin büyüklüğünü daha artırıyor" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gasavan.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.